Garanțiile ANP pentru autoritățile din Germania: Cătălin Cherecheș ar fi încarcerat singur într-un spațiu de 7,9 mp, cu 8 ore pe zi în afara camerei

Garanțiile ANP pentru autoritățile din Germania: Cătălin Cherecheș ar fi încarcerat singur într-un spațiu de 7,9 mp, cu 8 ore pe zi în afara camerei
Publicat: 08/01/2024, 18:47

Condițiile în care ar fi încarcerat în țară, dacă va fi extrădat, Cătălin Cherecheș– condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, fugit în Germania, unde se află în arest – se conformează normelor cerințelor europene privind condițiile de cazare, susține conducerea Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) în scrisoarea -consultată de Gândul, care a fost transmisă instanței germane chemate să decidă dacă fostul primar din Baia Mare va executa sau nu pedeapsa în țară.

Condițiile de detenție garantate de către statul român prin Administrația Națională a Penitenciarelor, în cazul cetățeanului Cătălin Cherecheș, corespund cerințelor europene privind condițiile de cazare, care au fost evaluate în mod individual, fiind superioare garanțiilor asumate în alte cazuri pentru care statul german a procedat la predarea persoanelor arestate către România”, se arată în scrisoarea din 15 decembrie, semnată de chestor de poliție penitenciară dr. Dan Halchin, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, aflată sub umbrela Ministerului Justiției.

Garanția pe care o oferă autoritățile din țară privind detenția – acesta fiind unul dintre motivele pentru care fugarii se opun extrădării – atașată cererii de extrădare a statului român pe numele lui Cătălin Cherecheș a ajuns la instanța responsabilă din Germania, după cum a anunțat avocatul lui, Răzvan Doseanu.

În cazul lui Cătălin Cherecheș, pe 24 noiembrie, pe numele persoanei Cătălin Cherecheș a fost emis un mandat european de arestare de către instanța de executare Tribunalul Cluj. El a fost condamnat la 5 ani de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

Ministrul Justiției, Alina Ghorghiu, explica, pe 29 noiembrie, care este procedura de aducere în țară a lui Cătălin Cherecheș, condamnat fugit din țară după pronunțarea pedepsei și prins cu o zi înainte  în Germania.

Cătălin Cherecheș se află arestat în penitenciarul din Munchen, are voie să vorbească cu avocații și cu familia, starea sa generală fiind una bună, după cum a confirmat și apăratorul său.

„Nu doar în cazul fugarului Cherecheș, ci în orice dosar, dacă ne sunt solicitate condițiile din penitenciare, transmitem instanțelor străine informații cu privire la condițiile de detenție din România. Această sarcină revine Administrației Naționale a Penitenciarelor. Informațiile transmise privesc atât condițiile de care vor beneficia în primele 21 de zile de carantină, după aducerea lor în țară, cât și cele din perioada de detenție propriu-zisă. Sunt bucuroasă că avocații fugarilor sunt atât de preocupați de condițiile din penitenciarele României”, a explicat recent Alina Gorghiu.

Ce condiții oferă statul român

Conform documentului consultat de Gândul, Cătălin Cherecheș ar urma să fie ținut în carantină la Penitenciarul București – Rahova, apoi în regim închis în Penitenciarul Aiud, iar ultima parte a pedepsei, în regim semideschis și deschis, la Penitenciarul Baia Mare, aflat în orașul pe care l-a condus în calitate de primar, în funcție chiar în momentul condamnării.

„Menționam că, indiferent de regimul/regimurile în care va fi repartizat pentru executarea pedepsei privative de libertate, prin programul zilnic și participarea la diverse activități și programe (ex. lucrative, reintegrare socială, pentru acordarea drepturilor prevăzute de legislația națională), administrația penitenciară garantează pentru numitul Cherecheș Cătălin poare beneficia de 8 ore zilnic în afara camerei de detenție, prin demersurile în care va fi implicat”, precizează conducerea ANP.

Astfel, conform documentului citat, ținând cont de solicitarea expresă a autorităților germane, în cazul în care Cătălin Cherecheș urmează să fie predat în România, pentru executarea mandatului european de arestare – emis de instanța Tribunalului Cluj – se va asigura un spațiu individual de minim 4 metri pătrați, fără a cuprinde spațiul destinat grupului sanitar în cazul executării pedepsei în regimurile închis, semideschis și deschis. El ar urma să fie cazat individual doar într-uunul dintre penitenciare.

„Modalitatea de calcul a spațiului minim individual asigurat persoanei private de libertate este superioară recomandărilor europene și jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului, care, în cauza Mursic împotriva Croației, a apreciat că asigurarea unui spațiu individual de 3 mp, incluzând mobilierul aferent din cameră și excluzând spațiul alocat grupului sanitar, compensat prin măsuri administrative, în sensul petrecerii unui timp cât mai generos în afara camerei de detenție, nu constituie tratament inuman sau degradant”, se arată în documentul oficial.

Conducerea ANP precizează că aceste condiții sunt garantate în cazul particular al lui Cătălin Cherecheș și nu trebuie privite ca o generalizare cu referire la modalitatea de acordare a garanțiilor.

Per ansamblu, în 2023, până la data de 15 decembrie au fost predate din Germania în România 192 de persoane pentru executarea pedepselor cu închisoarea – în creștere față de 221 de persoane în anul 2022 , iar cele pentru statul român a acordat garanții privind condițiile de cazare au ajuns la 137 de persoane, cu una mai mult față de anul precedent.

Luni, 8 ianuarie, în sistemul penitenciar din România sunt 23.816 de persoane private de libertate, ceea ce echivalează cu populația unui oraș mediu sau a unui municipiu mai mic.

De la aderarea României la UE (2017 – 15 decembrie 2023), statul român a acordat garanțăă în vederea predării din Germania în cazul a 1.367 de persoane față de care instanțele naționale au emis mandat de arestare european.

Cum ar urma să își execute pedeapsa în România

Documentul ANP detaliază modalitatea în care Cătălin Cherecheș și-ar executa pedeapsa de 5 ani.

„Legislația românească prevede ca traseul executării pedepsei să se realizeze prin clasificarea inițială la regimul închis, iar după executarea a 1/5 (1 an – n.r.) din pedepsă să devină eligibil pentru regimul demideshis și ulterior, pentru regimul deschis. Astfel unitățile de detenție în care persoana menționată va executa pedeapsa, după parcurgerea perioadei de carantină – observare de 21 de zile, vor fi Penitenciarul Aiud (regim închis), Penitenciarul Baia Mare (regim semideschis și deschis)”, se arată în scrisoarea ANP.

Carantină (21 zile): Penitenciarul București – Rahova

Fostul primar din Baia Mare intră în perioada de carantină și observare la secia E2, destinată persoanelor majore de sex masculin de la Penitenciarul București – Rahova, la fel ca majoritatea persoanelor extrădate în România, inclusiv din Germania.

  • Catălin Cherecheș va fi cazat, în comun, cu maxim încă două persoane într-o camereă cu suprafață de 19,58 mp, incluzând patul și mobilierul aferent, fără a include grupul sanitar. Astfel, i-ar revenit 6,52 mp.

Sectia E2 are o capacitate de cazare de 160 de locuri la standardul național de 4 mp și 234 de locuri la standardul minim european de 3 mp. (În 14 decembrie, aici erau custodiate 154 de persone.) Are 38 de camere de cazare cu dimensiuni de 19,3 mp, 19,58 mp și 24,59 mp.

În total, Penitenciarul București – Rahova are 1.196 de locuri la standardul național de cu o suprafață minimă de 4 mp, respectiv 1.719 locuri la o suprafață minimă de 3 mp, conform standardului european. (În 14 decembrie, aici erau custodiate 1.357 de persoane private de libertate.)

Regim închis: Penitenciarul Aiud

  • Catălin Cherecheș va fi cazat individual, într-o cameră de 7,90 mp, incluzând patul și mobilierul aferent, fără a cuprinde și spațiul destinat grupului samitar.

Secția E4 are o capacitate de cazare de 42 de locuri la standardul național de 4 mp și 80 de locuri la standardul minim european de 3 mp. (În 14 decembrie, aici erau custodiate 77 de persone, fiecare cu o suprafață de peste 3 mp.)

În cadrul secției E4 sunt 40 de camere de deținere, cu suprafețe cuprinse între 7,68 și 8,05.

În total, Penitenciarul Aiud are 595 de locuri la o suprafață minimă de 4 mp, respectiv 917 locuri la o suprafață minimă de 3 mp. (În 14 decembrie, aici erau încarcerați 640 de deținuți.)

Regim semideschis/deschis: Peninteciarul Baia Mare

  • În Penitenciarul Baia Mare, Cătălin Cherecheș va fi cazat, în comun, cu alte două persoane, într-o cameră cu suprafața de 14,34 mp, incluzând patul și mobilerul aferent, dar fără a cuprinde și spațiul destinat grupului sanitar. Îi va reveni o suprafață de 4,78 mp.

Secția E1 are o capacitate de cazare de 37 de locuri la standardul național de 4 mp și 47 de locuri la standardul minim european de 3 mp. (În 14 decembrie, aici erau custodiate 30 de persone, fiecare cu o suprafață de peste 4 mp.)

În cadrul secției E1 sunt 40 de camere de deținere, cu suprafețe cuprinse între 14,21 și 17,02 mp.

În total, Penitenciarul Baia Mare are 240 de locuri la o suprafață minimă de 4 mp, respectiv 324 locuri la o suprafață minimă de 3 mp. (În 14 decembrie, aici erau încarcerați 297 de deținuți.)

„Abordarea instituțională se regăsește și în cazul altor persoane transferate în baza mandatelor europene sde arestare, cazul numitului Cherecheș Cătălin nefiind unul singulat, și urmărește angajamentul ferm al fiecărui stat de a repatria cetățenii aflați în detenție în alte state, în condiții care să asigure adaptarea la condițiile privării de libertate circumscrise existenței unei compatibilități culturale și de ordin intelectual, neputând fi luat în calcul un eventual argument conform căruia acesta ar putea fi tratat în mod preferențial”, se arată în document.

Plimbare de 3 ore, telefoane de o oră pe zi

Cătălin Cherecheș, la fel ca toți deținuții, va avea trei mese pe zi, grupuri sanitare cu duș, posibilitatea de a cumpăra produse punctul comercial al unității sau online, activități educative/lucrative în interiorul sau în afara camere, implicit dreptul la asistență medicală.

În regimul închis, are drept la plimbare zilnică timp de 3 ore.

În timpul regimului semideschis, ușile camerelor sunt deschise pe toată durata zilei, iar deținuții au acces, pe tot parcursul zilei, în baza unui program aprobat de conducerea unității, la curțile de plimbare prevăzute cu locuri special amenajate pentru fumat.

În ambele tipuri de regim, deținuții pot avea lunar 5 vizite și au dreptul zilnic, pe cheltuiala proprie, la 10 apeluri telefonice, cu durata maximă cumulată de 60 de minute.

În cazul regimului deschis, ușile camerelor sunt deschise permanent – cu excepția intervalelor în care se servește masa sau în timpul altor activități admisitrative sau exepționale, iar accesul în curțile de plimbare, inclusiv la locurile de fumat, este nelimitat.

Deținuții în regim deschis pot avea lunar 6 vizite și pot da zilnic, pe cheltuiala proprie, la 10 apeluri telefonice, cu durata maximă cumulată de 60 de minute.

În plus, în vederea menținerii unei legături constante și a creșterii șanselor de îmbunătățire a relațiilor cu mediul de suport, deținuții pot beneficia de comunicări online cu aprobarea directorului, pe baza unei programări prestabilite. Deținuții pot comunica online de 4 ori pe lună, iar durata comunicării online este de până la 30 de minute.

În perioada de carantină, de 21 de zile, Cătalin Cherecheș are drept de plimbare 2 ore pe zi, poate primi 5 vizite, lunar, și au dreptul zilnic, pe cheltuiala proprie, la 10 apeluri telefonice, cu durata maximă cumulată de 60 de minute.

În timpul regimului închis, în cazul în care Cătălin Cherecheș va opta pentru prestarea de activități lucrative, timpul petrecut în afara camerei e deținere va crește proporțional cu intervalul de timp.

Citiți și:

VIDEO | Când va fi adus în țară Cătălin Chercheș? Alina Gorghiu: „Fugarii sunt o prioritate pentru statul român. Justiția se va face până la capăt”

Proiect de lege „anti-fugari” pe agenda Guvernului. Marcel Ciolacu: „Să vedem dacă le mai dă mâna acum condamnaților fugari să fugă din țară!”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal